piątek, 27 czerwca 2014

Ulubione przepisy na domowe lody

Teorii na temat lodów jest wiele - niektórzy uważają je za tuczące, inni, za wręcz niezdrowe... a są i tacy, którzy zapewniają, że energia wydzielona do ogrzania naszego schłodzonego lodami organizmu pozwoli nam spalić kilka dodatkowych kalorii! I chociaż większość z nas ma nadzieję, że to ta ostatnia teoria jest słuszna, to w każdej z nich jest pewnie jakieś ziarnko prawdy. Wszystko zależy przecież od składu lodów, którego często nie możemy być pewni. 
Dlatego może zamiast kupować gotowe lody, lepiej zrobić je samemu w domu? To naprawdę nic trudnego! 

Lody truskawkowo-bananowe i jagodowo-bananowe, które widzicie na zdjęciu zrobiłam według przepisu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom. Ich przygotowanie trwa dosłownie kilka minut, a jedynymi składnikami są owoce. 

Bardzo spodobał mi się też przepis na lody bananowe z dodatkiem masła orzechowego od Pauliny z Moja pasja smaku. Ich wykonanie jest równie proste, a podstawowy przepis można bardzo łatwo modyfikować i wzbogacać. 

Jeśli od lodów owocowych wolicie śmietankowe, waniliowe czy czekoladowe, to sposób na takie domowe lody proponuje Lifemanagerka. Jest nieco bardziej skomplikowany od dwóch poprzednich, ale całkowicie wykonalny i to bez żadnych specjalnych urządzeń jak maszynka do lodów!

A skoro już wspomniałam o przepisach Lifemanagerki, to przez ten post wybieram się w najbliższym czasie do Ikei, żeby kupić odpowiednie pojemniki na lody i zrobić takie pyszne kolorowe cuda! :)

11 komentarzy:

  1. Takie lody na patykach fajnie wyglądają ale u mnie zawsze robiły się w nich kryształki lodu i były przez to średnie w smaku. Chyba, żeby częściowo zamrażać w osobnych pojemnikach mieszając co jakiś czas a dopiero później przekładać do jakiś pojemników chociaż wtedy dochodzi nam więcej mycia i pracy. :D Moja mama dostała w tym roku na prezent maszynkę do lodów więc w wakacje planuję robić sorbety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego powodu ja najmniej lubię te z wodnistych owoców (np. arbuz) a najlepsze w smaku są te gdzie głównym skladnikiem jest banan :) są bardziej kremowe, nie wytrąca się tak w nich woda :)

      Usuń
    2. Ja właśnie nigdy jeszcze nie robiłam takich sorbetowych lodów na patykach... ale będę próbować w najbliższym czasie, więc wszelkie rady są mile widziane :))

      Usuń
  2. Dzięki, dzięki za tego posta! Akurat właśnie szukałam jakichś przepisów, bo moim jedynym "lodowym wytworem" był zamrożony w szklance koktajl z wetkniętą w środek łyżeczką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje jedyne "robione" lody to zamrożone Danonki :) Ale zjadłabym sobie taki apetyczny pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje do niedawna też! A to błąd, bo te są o niebo lepsze! :)

      Usuń
  4. Ale narobiłaś mi smaka na takie lody :D chyba zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już kupiłam sobie ikeowe foremki, najwyższa pora zacząć miksować własne sorbety (chociaż dzisiejsza pogoda w Warszawie wyjątkowo nie zachęca) ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak Ci wyszło, bo to podobno nie jest taka prosta sprawa :D

      Usuń
  6. Domowe lody - pychota! I wiemy co jemy. ;) :)
    Pozdrawiam,
    Katarynka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Nie musisz osobno wklejać adresu swojego bloga - i tak Cię odwiedzę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...