Podobno przed nami jeszcze przynajmniej tydzień upałów (hurra!), więc na pewno przyda się coś na orzeźwienie. A najlepiej jeśli to coś będzie kawowe... I tu z pomocą przychodzi kawowe wyzwanie blogowe Ewy z bloga Day with Coffee - dzisiejszym tematem jest właśnie ulubiona kawa dla ochłody. Postanowiłam, więc podzielić się z Wami krótkim i bardzo prostym przepisem na pyszne domowe espresso affogato.
Prawdziwego włoskiego espresso affogato spróbowałam po raz pierwszy kilka miesięcy temu (w Krakowie!) i od razu porzuciłam dla niego zwykłe frappe. Z tego, co zauważyłam, niewiele jest kawiarni, w których można je zamówić... ale na szczęście przepis nie jest ani zbyt skomplikowany ani czasochłonny i można je spokojnie przyrządzić samemu w domu.
Wystarczy włożyć do filiżanki gałkę lodów (tradycyjnie powinny być waniliowe lub śmietankowe), a następnie powoli zalać je gorącym espresso. Po chwili lody zaczną topnieć i zamieniać się w grubą warstwę pysznej, chłodnej pianki. Wtedy delikatnie zamieszajcie całość... i gotowe!
(Podobno we Włoszech czasem dodaje się jeszcze odrobinę likieru... ale to już punkt tylko dla chętnych ;)
Jak już wspominałam, post powstał w ramach wyzwania kawowego. Kliknijcie w baner, żeby poznać jego zasady... i jak najszybciej się do nas przyłączyć! :)
Ale pyszności! Uwielbiam kawę więc taką z największą przyjemnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWow, jakie to proste. Wypróbuję na pewno, bo upały nieziemskie! ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi odlotowo i zdecydowanie chłodząco. :D Ja robię sobie frappe właśnie, bo lody u mnie zazwyczaj długo się nie utrzymują i ktoś je zjada. xD
OdpowiedzUsuńHaha, dlatego mam w zamrazarce osobne lody specjalnie do kawy :D
UsuńKurcze, często dorzucam do kawy lody, ale nigdy nie wpadło mi do głowy, by dorzucić kawę do lodów :D Dokładnie według przepisu nie postapię, bo nie piję espresso (nawet nie wiem, jak je zrobić bez ekspresu do kawy...) tylko jakąś kremową kawę rozpuszczalną, a z lodów lubię tylko czekoladowe :D Ale myślę, że jak sobie przypomnę ten przepis przed wypiciem kawy, to na pewno spróbuję zrobić takie coś z kawy rozpuszczalnej i lodów czekoladowych :D
OdpowiedzUsuńZ lodami czekoladowymi i kawą rozpuszczalną nie próbowałam, ale myślę, że też da radę. Grunt to nie dodawać mleka i pozwolić lodom zrobić cały efekt! :D
UsuńWygląda przepysznie! Tak jak wyżej wspomniała jedna z dziewczyn, wolę kawę rozpuszczalną, więc chyba spróbuję wypróbować ten sposób właśnie z nią, ale będzie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło! Sama jestem ciekawa :)
UsuńWould be nice now!
OdpowiedzUsuńYummmmieee! Looks great and for sure I love coffee!
Happy summer
Elisabeth
Jutro testuję!
OdpowiedzUsuńto... takie proste? pędzę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuń